Isnin, 28 Februari 2011

Celaka adalah CELAKA!

Wow!

Awat?

Kenapa posting ko nih ganas semacam je? Bukan ko ni budak haraki ke?

Salah ka? Aku tengok ok je...

Tak la, bukan ko diajar untuk 'berhikmah' ke?

Hang ingat 'berhikmah' tu sopan-santun saja ka?

Oh...cerita sikit. Macam best saja...


Bercakap KASAR?

Ramai ustaz-ustaz meminta kita menyampaikan sesuatu itu dengan 'berhikmah', terutamanya berkaitan makruf dan mencegah yang mungkar. Sememangnya benar kata-kata itu. Cumanya kita saja yang salah faham mengenai 'berhikmah' ini. Didalam otak kita ni, kita tafsirkan 'berhikmah' ini bermaksud berbaik-baik, bersopan-santun, lemah-lembut. Jika itu yang kita tafsirkan mengenai 'berhikmah', maka jawapannya SALAH!
Yang anda faham ini bukan 'berhikmah', tetapi 'berbaik'. Langsung tidak sama, mahupun serupa. Ianya hanyalah cebisan dari berhikmah saja.

Berhikmah dalam erti kata lain ialah method yang kita gunakan untuk mencapai matlamat penyampaian atau ajakan atau teguran. Bila saya katakan bahwa 'berhikmah' ini ialah keberkesanan dalam menegur/ menasihat. Maka 'Berhikmah' juga bermaksud bersopan-santun, lemah-lembut, tegas, garang, bernada keras, berperang, berbunuh.
Wow! Memang gila kan tafsiran saya mengenai 'berhikmah' ini...tunggu dulu, jangan gelabah-gelabah. Dengar dulu penjelasan saya ini.

Semua pendekatan-pendekatan ini boleh dilakukan, tetapi berdasarkan keadaan dan situasi sesuatu itu. Contohnya,

1. Lemah-lembut:
Digunakan bagi mereka yang mudah menerima nasihat, mudah mengikut nasihat. Bagi mereka yang baru dinasihati, mereka yang berhati lembut dan seumpamanya.

2. Tegas:
Bagi mereka yang mengulangi perkara-perkara yang sama. Bila kita bertegas, maka mereka akan sedar bahwa apa yang mereka ulangi ini adalah salah dan tidak boleh berkompromi dengan perkara-perkara ini.
Ketika Rasulullah bertegas kepada Abu Jahal, Abu Talib dan lain-lain yang ingin baginda menghentikan gerakan dakwah (ajakan yang baik dan mencegah yang salah).
"Jika bulan dibawah tanganku, nescaya aku tidak akan tinggalkan kerja ini..."

3. Bernada Keras
Bagi mereka yang degil dengan nasihat-nasihat yang diberikan. Bukan saja degil bahkan mencerca atau mengugut pula golongan yang menasihat itu. Apabila kita bernada keras, mereka akan sedar bahwa kita bukanlah golongan-golongan yang penakut dan lemah-lembut dalam menegakkan kebenaran. Sama seperti saidina Umar mengugut dengan nada yang keras ketika beliau hendak berhijrah dari Mekah ke Madinah

4. Berperang
Bagi mereka yang sangat-sangat degil dan tidak mahu langsung mendengar lagi nasihat-nasihat kita. Bahkan mereka juga bertindak untuk memerangi kita. Maka kita juga bersiap untuk berperang, mudah-mudahan mereka kalah dan tunduk kepada kita (nasihat yang baik). Sama seperti Rasulullah melancarkan perang-perang ketika baginda di Madinah

5. Berbunuh
Bagi mereka yang teramat degil dan telah bertindak menghasut orang-orang lain untuk keluar dari kebenaran (ISLAM) serta telah membunuh orang-orang yang bersama kebenaran ini. Maka wajar kita membunuh mereka, jika mereka hidup didunia ini sekalipun, mereka akan terus membunuh orang yang dijalan kebenaran. Bila kita membunuh mereka, maka akan menjadi pengajaran kepada orang lain bahwa kebenaran ini (ISLAM) bukanlah bersifat lemah dan hanya tunduk kepada kejahatan.
Seperti mana seruan Allah untuk membunuh golongan-golongan murtad.Celaka adalah CELAKA!

Ko tuju barua ini kepada sape?

Aku tujukan CELAKA ini kepada orang yang layak menerimanya saja...


Ya! Sememangnya CELAKA ini selayaknya bagi mereka yang memenuhi ciri-ciri celaka. Saya tujukan celaka ini kepada orang yang sudah faham mengenai asas-asas Islam dan telah bersama-sama dengan gerakan yang meninggikan kalimah ALLAH namun mempunyai sifat CELAKA. Orang ini berada didalam gerakan bukanlah kerana ini berbakti kepada ALLAH, tetapi untuk mencari kesan-kesan sampingan didalam harakah ini. Seperti mencari perempuan, populariti, ketaksuban, kehebatan jihad dimata ahli gerakan, belas kasihan dan beberapa lagi perkara CELAKA.

Orang ini begitu busuk sekali hatinya. Sanggup memanipulasi orang lain untuk kepentingan dirinya. Untuk dirinya menjadi hebat, dihormati, dikasihi, disanjung didalam haraki dan umat. CELAKA BAGIMU!

Pelbagai perkara yang dilakukannya untuk mencapai tujuan sebagai 'Mutahammil' (menggunakan harakah demi kepentingan diri). Menipu, berpura-pura, putar belit fakta, bermanis bicara dan seumpamanya ialah kebiasaannya. Mempengaruhi orang lain untuk bersama-samanya agar dia mempunyai benteng-benteng yang kukuh. Jika berlaku sesuatu, maka dia akan mempergunakan benteng-benteng ini untuk menyelamatkan dirinya. Selalunya, yang menjadi benteng-benteng orang ini ialah mereka yang mudah terpengaruh dengan bisikan-bisikan manis darinya.
AWAS! mungkin kita juga termasuk didalam senarai benteng-bentengnya itu.
SUNGGUH CELAKA!

Oleh itu saya menyeru kepada semua, pandanglah orang-orang disekeliling anda dengan hati. Bukannya dengan mata, kerana mata itu buta dan tidak nampak dunia. Kerana di hati terdapat kebenaran hakiki.

CELAKALAH BAGI MEREKA YANG TELAH MEMENUHI SIFAT-SIFAT CELAKA INI!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan