Sabtu, 30 Oktober 2010

Pak Ansari wajar jatuh dalam lautan masyarakat Sabah


Patah Sayap Terbang Jua, Terkehel Tangan Berjuang Juga

Dango Mamamat menulis di blognya dengan tajuk Terima kasih Pak Ansari: Tahniah teman kepada calon PKR di PRK Batu Sapi, Pak Ansari. Pak Ansari telah berjaya mendedahkan kedaifan kerajaan BN Sabah.

Dua kali BN Sabah dimalukan oleh Pak Ansari. Tidak payah buka dokumen, tidak payah repot polis. Hanya meniti di titi reput dan ambil risiko basah kuyup. Biarkan BN gelak, biar mereka kata apa-apapun.

Janji rakyat dapat melihat dengan mata sendiri betapa rakyat Sabah yang selama ini begitu setia dengan BN telah diabaikan oleh Kerajaan 1 Malaysia. 1Malaysia tahu yang rakyat miskin ini bukan minta tanah, mereka hanya minta titi ...

Adalah dijangka bahawa dua peristiwa ini akan merupakan satu petanda yang memungkinkan Pak Ansari memenangi PRK Batu Sapi. Selepas hari penamaan calon, calon PKR dilabel sebagai kacau daun kepada BN dan SAPP. Tetapi dengan peristiwa dua kali titi patah, rakyat tanpa mengira status dan kedudukan mula mempertimbangkan semula calon mana yang harus diundi.

Calon mana yang hampir dengan rakyat? Calon BN? Jangan harap. Jikalau mendiang suaminya semasa menjadi wakil rakyatpun tidak menyedari ada titi reput di kawasannya, apakah datinnya akan memperjuangkan nasib rakyat?

Yong Teik Lee? Lagi tak boleh pakai. Pernah jadi KM Sabah. Ketika berkuasa dia tidak ambil pedulipun pasal rakyat miskin yang minta titi baru. Takkan dalam keadaan tidak berkuasa dia mampu mengadakannya.

Sama ada Pak Ansari menang atau kalah, selepas ini titi yang patah akan diganti dengan yang baru. Kerajaan Musa Aman tidak mungkin sanggup dimalukan lagi. Jikalau titi tidak diganti sebelum PRU13, rakyat akan menjauhi BN. Tetapi di hati kecil rakyat kita boleh mendengar kata-kata mereka, terima kasih Pak Ansari.


Ramai yang mentertawakan calon PR yag jatuh ke laut. Dan banyak pula andaian-andaian nakal ekoran dari peristiwa itu. Ada yang menyatakan suwehnya nasib Ansari.

Apakah rahsia di sebalik kejadian tersebut lansung tidak diteroka dan dibaca.

Ansari bakal kalah kali ini. GB juga turut menerimanya. Tetapi jangan tersekat di situ cuma.

Namun daripada peristiwa dua kali jatuh ke laut, ia adalah petunjuk besar dari Ilahi bahawa orang yang bernama Ansari ini perlu "dibenamkan" di dalam laut Sabah - bermaksud Ansari perlu bergelumang dengan rakyat Sabah. Benar-benar bergelumang sehingga dua kali berada di lautan rakyat.

Kemudian Ansari bangkit dari lautan rakyat itu - dengan penuh sedar dan keinsafan bahawa rakyat Sabah memang perlukan pembelaannya. Hanya Ansari yang mampu membawa perubahan. Dan hanya Ansari dipilih Tuhan untuk dijatuhkan ke dalam laut Sabah itu.

Kedua, orang yang bersama dengan Ansari ketika itu ialah MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim. Apakah petunjuk dari peristiwa itu? Nasib Ansari akan mengikuti apa yang telah dilalui Khalid. Khalid kalah di Ijok di dalam pilihanraya kecil. Dihina, dicaci, ditohmah dan pelbagai lagi. Tetapi kemudiannya beliau menang besar di Ijok dan menang juga di Parlimen. Diangkat menjadi Menteri Besar Selangor. Ya, Ansari akan menerima nasib yang serupa dengannya.

Moga disana juga berkuburnya Be End!

Khamis, 28 Oktober 2010

Anak yang penyejuk mata

Assalamualaikum.Alangkah indah jika dapat mendidik anak menjadi sebegini sehinggalah mereka dewasa. Pasti tanda-tanda kemenangan Islam itu semakin hampir

Selasa, 26 Oktober 2010

Buat mereka yang mengaku Muslim Haraki

Assalamualaikum,

Menjadi muslim haraki ada perkara yang indah.
Haraki bermaksud 'gerakan' atau 'pergerakan'. Gerakan ini sentiasa mengalir didalam arus peradaban manusia.
Membawa syiar Islam yang berteraskan Al-Quran dan Sunnah di tengah-tengah peradaban kehidupan manusia itu.
Bermatlamatkan dakwah serta dipandu oleh siasah mengikut siasah syar'iyah. Suatu usul fiqh yang boleh berubah mengikut waqi semasa tetapi masih berteraskan Al-Quran dan Sunnah.

Menjadi muslim haraki bermaksud kita telah mencampakkan diri kita ke lapangan manusia. Ditengah-tengah jutaan manusia, disitulah kita memulakan gerakan kita. Didalam kalangan jutaan manusia, kita berusaha agar kita dikenali mereka, agar senang kita untuk melaksanakan gerak kerja yang berteraskan dakwah. Siasah terus membawa kita menyelusuri jalan-jalan yang berliku didalam gerombolan jutaan manusia itu. Dakwah menjadi sandaran utama pergerakan siasah ini.

Bahtera ini punyai musuh.
Dalam melayari bahtera dakwah ini, terlalu banyak cabaran dan dugaan dari musuh yang menimpa. Ana yakin, sahabat/sahabiah boleh menyerap sebanyak mungkin cabaran dan dugaan yang menimpa. Kerana kita sudah ditarbiyah agar menjadi 'tegar' ketika menghadapi ujian musuh. Dalam usrah-usrah kita juga menerapkan elemen-elemen pejuang yang tahan lasak. Boleh dikatakan, kita amat menyukai cabaran-cabaran dari musuh. Bahkan kita semakin suka bila semakin ditekan. Itulah muslim haraki acuan tarbiyah islamiyyah.

Ditengah-tengah ujian yang melanda, kehadiran yang semakin dikenali oleh jutaan manusia, gerak kerja dakwah yang semakin berjaya dan petanda-petanda kemenangan semakin hampir.

Namun, kita terlupa sesuatu...
Populariti yang kita perolehi,n ama kita semakin meninggi dan terpapar dikaca tv, surat khabar, website dan sebagainya. Kita terkenal. Kita berbangga-bangga dengan kedudukan kita itu.
Ujian musuh yang menimpa kita, membuatkan kita semakin mencanang-canang ujian itu kepada sahabat/sahabiah. Muslimin bercerita kepada muslimat, muslimat bercerita kepada muslimin. Harapannya, agar kita memperoleh simpati daripada mereka dan menampakkan bahawa kitalah muslim haraki yang sebenar. Mampu menerima cabaran musuh.
Selain itu, kita juga menceritakan perihal gerak kerja yang kita lakukan. Asalnya dalam percaturan siasah, kita lakukan sedemikian agar dakwah kita semakin meluas. Tetapi lain pula jadinya. Kita menceritakan perihal gerak kerja kita kerana ingin memberitahu dunia bahwa kitalah yang melakukan kerja ini. Matlamat percaturan siasah telah kita nodai.

Malangnya, kita sudah sudah terleka dengan gerak kerja sbg muslim haraki acuan dunia.
Kita asyik dengan ujian dan cabaran dari musuh dikalangan manusia, walhal kita lupa.
Bahwa musuh kita sebenar ialah syaitan.
Sememangnya syaitan tidak pernah melepaskan kita hatta kita ini ulama' yg besar, inikan pula hanya seorang muslim haraki yang kerdil.
Tipu daya syaitan begitu hebat. Dalam melakukan gerak kerja dakwah, kita bermaksiat kepada Allah.
Kita sudah leka dengan muslim haraki acuan dunia...

Kembalilah kita ke alam haraki yang sebenar.
Jadilah:
Muslim haraki yang cintakan akhirat,
Muslim haraki yang menganggap dunia sebagai permainan hidupnya.
Muslim haraki yang mampu mencaturkan pergerakan dunia kearah taqwa kepada Allah.
Muslim haraki yang mengharapkan balasan syurga Allah.

Carilah tarbiyah yang 'solid' dari orang yang sepatutnya ataupun murobbi-murobbi Harakah ini. Seperti Tok Guru Nik Abdul Aziz, Tok Guru Haji Hadi, Ust Yahya Othman...
Bertemu dan menuntutlah dengan mereka, nescaya kita akan ketahui perihal sebenar seorang muslim haraki.