Khamis, 4 Mac 2010

Politik Dari kaca mata aku
Politik
Apa yang aku faham berkaitan politik ialah pengurusan ataupun pentadbiran sesuatu organisasi.
Itu dalam bahasa mudahnya la. Politik juga terdiri daripada salah satu cabang dari ad-Dinul Islam.
Terbukti dengan ayat-ayat yang diturunkan oleh Allah dalam bentuk perintah dan penceritaan semula sirah-sirah para Anbia dan insan-insan soleh yg memerintah sesuatu negara ataupun negeri.
"Berkata Tuhan kepada para malaikat; Sesungguhnya AKU ingin jadikan khalifah di muka bumi ini". Banyak tafsiran yang begitu terang menyatakan bahawa asal tujuan manusia diciptakan ini ada 2.
Yang pertama, sebagai hamba ALLAH dan yang kedua sebagai khalifah dibumi. Penafsiran berkaitan tugas khalifah sudah jelas dengan konsep siasah ataupun dalam bahasa yang mudah difahami ialah politik.

Dalam tafsiran Sayid Qutub juga menyatakan bahawa khalifah itu sebenarnya "menegakkan agama dan mentadbir dunia dengan urusan agama".
Ibnu Khaldun pula menterjemahkan erti khalifah sebagai "Liya batan anil nubuwah" ataupun dalam bahasa perancisnya, "penganti kepada para Nabi". Beliau juga menafsirkan yang dikatakan penganti para nabi tu, bukan bermaksud menjadi nabi.
Tapi mengalas tugas sebagai khalifah atau pemerintah seperti mana Saidina Abu Bakr mengantikan Rasulullah, seperti mana Saidina Umar mengantikan Saidiana Abu Bakr dan begitulah seterusnya...hinggalah terjatuhnya sistem khilafah, angkara Kamal Ataturk lahanat!

La ni (sekarang), masyarakat semakin hanyut dengan penafsiran politik. Akibat dari perjalanan arus politik itu sendiri yang dinodai dan dirogol oleh pihak-pihak yang tidak bertanggung jawab. Ampuno, lagi satu lahanat!
Hal ini yang menyebabkan orang ramai susah nak terima politik Islam.

Politik Islam lahir solid dari Al-Quran dan Hadith. Dengan kata lain, politik Islam itu lahir dari penghayatan seseorang terhadap Islam sebagai Ad-DIN. Sebab tu la dalam Islam ni, perkara politik dan perkara ukhrawi tak boleh dipisahkan.
Tapi yang peliknya, pasai apa masih ada lagi 'golongan-golongan' hebat dari sudut agama ni masih lg menganggap politik ataupun siasah ini satu kerja kotor, jahat, zalim. Aku tafsirkan kat sini sebagai satu KEBODOHAN yang nyata! Lantaklah kalau ada sapa-sapa yang nak terasa.
Boleh aku tegaskan disini bahawa golongan yang menolak gerakan siasah atau politik ini sebagai golongan sekularisme kuno. Sememangnya sekularisme ni memisahkan antara agama dan politik. So, tak kan yang dah faham agama ni pun nak tolak siasah / politik?
Korupsi diri kembali....

Sejarah juga ada menceritakan tentang zaman pemerintahan Rasulullah dan para Khalifah ar-Rasyidin sebagai ketua agama dan ketua negara serentak!
Faktor ni menunjukkan bahawa Aqidah dan Syariah telah menetapkan beberapa dasar politik dan kedudukannya dalam Agama untuk diikuti oleh setiap Muslim.
Sebab tu tugas politik ni ada hubungan dengan aqidah, so tentulah wujud amalan-amalan politik bersifat tauhid.

Rasanya, cukup kut setakat ni dulu. Memang macam panas jugak cara penulisan aku kali ini. Bukan apa, tujuan aku nak bagi kesedaran untuk yang tak sedar-sedar lagi je...
So, bertemu lagi ya!

by permatangbendang

Rabu, 3 Mac 2010

Bila Sudah Sampai Waktunya...INI KHAS BUAT MUSLIMAT.....BACA YEA!

Khasnya buat para muslimat yang terkadang hampir sahaja timbul rasa kecewa, hampa serta terselit rasa kurangnya berpuas hati atas keputusan dari muslimin yang disangka dengan seberapa mudah menolak tawarannya.Baik diingat bersama pemilik mutlak kuasa pemutus segala bicara dan hal atas muka bumi ini bukanlah dia si manusia, tapi semuanya tercatit atas kehendaknya.

Jadi kecewa yang kadang melanda bukanlah faktor pengubah lembaran kisah sejarah yang bakal dicorakkan masa depan, namun yang utama perlu ada adalah redha pada tentuanNya tatkala bersedia seberapa lengkap mungkin untuk hadapi cabaran yang dilihatnya besar. Masakan tidak besar cabarannya, kiranya dia si muslimat ditakdirkan untuk bersama dengan pasangannya yang yang bukan dari kelompok fikir yang sama, tidak terisi dengan kerja buat dakwah sebelumnya.

Namun kisah 'Tuhan Beri Aku Cinta' ini saya kira ada mendidik. ingatan buat muslimat tak lupa juga untuk muslimin sebagai pedoman. Kalaupun si pasangan itu bukannya datang dari galur jemaah, prinsip supaya bertegas sebelum bernikah ada baiknya.

Pastikan ada murabbi sebagai tempat si pasangan rujuk dalam tempoh tertentu sebelum berumah tangga. Mungkin hanya dengan beberapa siri usrah bersama si murabbi dapat sahaja dia faham dan kenal akan apa yang sebenarnya kita mahukan dalam konteks rumahtangga dakwah.

Walaupun di sana hanya ada perkenalan ringkas pasal kehidupan manusia yang beramanahkan untuk menyeru manusia, saya kira ia selaku tapak-tapak awal yang baik. Baik daripada tiada. Adapun selepas berumahtangga elemen baik seperti usrah pesan padanya ini jangan sekali ditinggalkan, kerana di sana ada mutiara hikmah yang baik untuk keluarga.


HAA...YANG INI UNTUK SI MUSLIMIN, JANGAN NAK LARIII!!!

Yang lanjutnya buat para muslimin. Ingatan ini untuk diri dan rasa untuk dikongsi bersama. Kalaupun si muslimat dilihat ada hak dalam memilih siapa bakal pasangannya, ana yakin dan percaya hakikat sebenar dalam hidup munusia yang nyata kuasa memilih si muslimin lebih besar dan upaya.

Soalnya, mengapa di saat muslimin yang kian tandus di kampus-kampus hari ini, dan masa yang sama berlaku lambakan yang menggunung bangsa muslimat ini, masih sahaja si muslimin ini ingin benar mencari pasangannya yang bukan dikalangan muslimat-muslimat dakwah. Hairan dan pelik di selit rasa macam-macam.

Apakah sekalipun tarbiyyah mengajar kita bahawa yang membezakan satu insan dengan yang lainnya hanyalah taqwa, masih lagi terselit bahawanya pilih yang cantik dan berharta itu adalah yang lebih utama? ( kalaupun itu yang di mahu, apa...muslimat dakwah tiada yang comel-comel..huh~)

Mungkin sahaja ada alasannya yang mengatakan bahawa, kenapa perlu kita sekat perluasan teritori dakwah ini kepada mereka yang belum kenal lagi jamaah, kan ada baiknya? Tapi barang perlu diingat, kalaupun diri itu merasa kuat dan mampu membentuk serta membimbing para wanita ini memahami penat susah kehidupan rumahtangga dakwah, maka silakan mencari pasangan dikalangan bukan muslimat dakwah.


Adapaun jikalau diri sendiri umpama perahu kecil membelah lautan besar berbekalkan sebatang pendayung, yang ada barangkalinya mudah sahaja dibalas ombak tenggelam entah ke mana, maka di sana ana melihat amatlah besar akan keperluannya memilih srikandi-srikandi dakwah ini.

Di sana kita doa dan harapkan rumahtangga yang binaanya atas dasar yang sama bagi kedua-dua belah pihak, yakni titik temu mereka ingin membentuk bait ad-dakwah mudah-mudahan sahaja Allah berkati dan mudahkan segala urusan mereka.

Yang kasihannya, para muslimat, sudahlah banyak bilangannya, banyak juga yang umurnya sudah banyak, banyak juga yang pending memanjang, akhir sekali disapu sahaja mat-mat motor yang naluri mereka tetap inginkan yang baik-baik pada mata pandang mereka, yang mampu jadi emak yang ibu buat anak-anak mereka nanti, maka dikala itu terpinga-pingalah muslimat-muslimat ini.


Akhir buat tutup bual ini, barang diingat sekali lagi, pesanan nasihat ini sekadar buah pandang untuk difikir bersama. Adakala betul, kadang kala silapnya juga ada. Namun, tegas berganda buat yang namanya muslimin, selamatkanlah muslimat kita..!!!

Kalau bukan kita yang menjadi suri pendidik dan pelengkap mereka siapa lagi. Mahu sahaja dilihat kelak tumbuhnya keluarga-keluarga dakwah yang banyak menjadi seri atas muka bumi ini.


Kerana tugas dakwah ini tidak akan selesai...


Nota :

INGAT KATA-KATA SAYA INI.

Wahai yang berkenaan.
Tanya pada diri.

Kalau bukan muslimat-muslimat ini, siapa?
Kalau buka di sini, di mana?
Kalau bukan sekarang, bila?
Kalau bukan baitul muslim jawapannya, jadi apa?

sumber: http://keluargamuslimbahagia.blogspot.com/

Selasa, 2 Mac 2010

Dakwah kerana AllahKerdil diri bila dengar kenyataan syeikh ni..

Lompat si Katak Lompat...

Gawat politik hari ini.......semuanya pasal fuluus...ada masyuk maka banyaklah lagi lompatan. Lagi cepat lagi tinggi melompat. Cuma kurang bunyi sebab musim panas tapi herannya bersahutan macam musim hujan pula. Lepas satu, satu yang melompat. Ini adalah kerja orang2 yang terdesak. Membeli orang2 yang tak bermaruah. Guna duit rakyat untuk kepentingan politik yang semakin hancur dan semakin di benci rakyat bahkan dah dipandang rendah oleh seantero dunia. Inilah kerja pemimpin gerombolan sekarang. Mereka akan memerhati dan meneropong setiap ahli Parlimen pakatan rakyat yang bermasaalah dan berhubung dibelakang tabir dengan janji habuan wang ringgit. Juga hal ini diusahakan juga oleh bekas2 pemimpin PKR yang mempunyai hubungan baik dengan ahli2 parlimen ini. Mereka ini saling berhubungan sesama mereka sambil pujuk memujuk dengan habuan yang lumayan dengan perantaraan pemimpin gerobolan yang mereka kenali. Semuanya kerana duit. Telah hilang kewarasan dan sifat bertanggung jawab kepada amanah yang telah diberikan rakyat terbanyak walau pun berkepiah tak lekang dikepala......

Sebenarnya kerja2 melompat ni telah diketahui umum. Saya selalu membongkarkan perkara tersebut sebelum ini. Perkara ini juga telah saya maklumkan kepada seorang dua pemimpin PKR yang saya kenali. Ahli2 Parlimen Kulim Bandar Baharu, Nibung Tebal dan Bagan Serai.....tambahan pula maklumat ini diperolehi dari seorang kawan yang mempunyai hubungan dengan AP tersebut yang telah membincangkan hal tersebut di sebuah hotel di Kuala Lumpur. Semuanya beres cuma memntikan habuan sahaja. Lagi cepat dapat lagi cepat sidang media dibuat. Nah akhirnya senuanya menjadi kenyataan. Saya juga bertanya kepada teman2 di Perak berkenaan dengan AP Bagan Serai...jawapannya AP tersebut tidak dapat dihubungi dan memang beliau seorang bermasaalah terutamanya di Cabang Bagan Serai sendiri. aduhaaaai...mungkian jadi lompatlah kalau macam ni!!!!!. Tentang AP Kulim Bandar Baharu pula......dah hilang dikawasan parlimen dah. Tak nampak muka lansung. Mungkin sibuk berkuliah dan berkutbah kot. Katanya pergi Korea pun parti tak suruh. Banyak duit nampak.....banyak orang susah di Kulim Bandar Baharu yang memerlukan bantuan hang oii.... Nasib baik lah ada Ahli Majlis di Parlimen hang yang bekerja. Mengumpul dana seadanya dan menyelesaikan masalah semampu. Harap kat hang,,Hancuqqq. Dengaq kabarnya sidang media lompat melompat Ahli Parlimen Nibung Tebal ni hang yang URUS kan....Betol ke? Hebat hang jadi pengkianat rakyat lanie.....sampai begitu dasyatnya mainan hang.. Hang bila nak lompat lagi?... Lagi cepat lagi bagus..Pimpinan di Kulim Bandar Baharu termasuk rakyatnya dah tak kebuloq kat hang Zul Nordin oiiii...

Khabarnya dari bekas Setiausaha Agong PKR memaklumkan terdapat dalam 10 orang Ahli Parlimen dari PKR yang akan melompat dan keluar dari PKR. Bermakna lagi ramai keluar lagi besarlah dana dan wang rakyat yang akan digunakan. Ini tak termasuk komisyen broker politik yang bekerja siang malam untuk merealisasikan impian mereka dengan habuan yang akan diperolehi jika Ahli Parlimen ini melompat. Tak percaya tanya Zamil Ibrahim bekas ahli PKR yang kerja buatnya adalah perniagaan politik sehingga menjadi kaya raya. Tapi kaya lagi mentornya siraja kotak Ezam Mohd Noor. Mereka ini lah yang berkerja kuat dengan berhubung dengan Ahli2 Parlimen yang sealiran dengan mereka dulu. Sebab itulah sebelum ini terdengar juga ura2 AP Kuantan dan Kapar juga nak melompat...Apa pun kita tunggu adakah berita ini menjadi kenyataan atau tidak tapi bak kata orang politi sekarang masakan pohon bergoyang jika tidak ada berok yang menggoncang.......

Sebenarnya impian mereka ini adalah impian gerobolan.....ingin menjatuhkan kredebiliti Ketua Umum PKR DSAI. Mereka mahukan jumlah ahli Parlimen PKR berkurangan. Dan jika PKR berkurangan ahli parlimennya maka Ketua Pembangkang perlulah diganti dengan Ketua pembangkang yang baru. Dan pastilah diganti dengan Ahli Parlimen dari DAP. Dan makin senang dan mudahlah keja buat mereka di Parlimen kelak dan semakin mudahlah di mainkan isu2 perkauman nanti dalam kempen2 politik mereka terutamanya kepada orang2 Melayu. Pakatan Rakyat juga akan bercelaru dan berantakan. Inilah tujuan sebenar Gerombolan. Mereka tidak sanggup berhadapan dengan hujah2 Ketua Pembangkang di Parlimen.Mereka tidak mahu Pakatan Rakyat kukuh dan bersatu. Jadi mereka sanggup membayar dengan harga yang mahal...tambahan pula ada Ahli2 Parlimen yang memang lapaq duit untuk menjadi kaya segera. Lupa kepada amanah dan harapan rakyat agar berjuang untuk rakyat Malaysia. Mereka sanggup persetankan amanah dan tanggung jawab yang diberi semata mata harta dunia. Tambahan pula mereka juga sedar ini lah peluang terakhir mereka unyuk menjadi jutawan segera kerana mereka tahu mereka tidak akan dipilih semula untuk pilihanraya yang akan datang......Akhir kalam kami sebagai rakyat yang memilih hampa sebagai wakil kami dan kamu mekompat dan tidak memikul amanah yang diberi maka kami tidak akan halalkan duit yang kamu dapat di DUNIA dan AKHIRAT.....Amiin..

-Kedah La nie-

Isnin, 1 Mac 2010

Memalukan Kampung Aku je....

Selepas dilanda gelora awal bulan ini ekoran tindakan ahli parlimen Bayan Baru, Datuk Zahrain Mohd Hashim meninggalkan PKR, kini ada lagi turut melompat parti.

Media melaporkan 77 ahli Pemuda PKR dari kawasan parlimen ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim - Permatang Pauh - keluar parti dan menyertai Umno.

Antara mereka, menurut laporan tersebut, ialah timbalan ketua AMK cawangan Guar Jering, Fakhrul Che Umar dan bendahari cawangan yang sama, Hesabudin Md Isa.

Fakhrul dilaporkan berkata, selepas dua tahun memerintah, pergeseran antara parti-parti komponen Pakatan semakin parah.

"Bolehkan anda bayangkan sekiranya Pakatan menguasai kerajaan pusat?" Fakhrul dilaporkan berkata semalam, dalam satu majlis yang turut dihadiri pengerusi Umno negeri itu, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Fakhrul dilaporkan berkata, AMK tidak menerima sebarang peruntukan daripada PKR untuk menganjurkan majlis untuk rakyat.

Hesabudin pula berkata, Pakatan telah mengabaikan kebajikan rakyat dan ekonomi kerana sibuk bertelagah sesama mereka.

Hesabudin dan Fakhrul menyerahkan borang permohonan menyertai umno bersama yang lainnya kepada ketua Umno cawangan Guar Jering, Saiful Hassan.

Ahmad Zahid pula dilaporkan berkata di majlis tersebut bahawa anggota sayap Pemuda PKR itu kini telah menyedari bahawa Anwar tidak lagi 'relevan'.

Katanya, mereka sebelum ini menyokong Anwar kerana percayakan bahawa perjuangannya adalah untuk Islam dan hak orang Melayu.

Bagaimanapun, katanya, mereka kini sedar bahawa ketua umum PKR itu telah mengelirukan mereka.

Dan malam ini pula, bekas timbalan ketua menteri 11 Pulau Pinang dan bekas ADUN Penanti, Mohd Fairus Khairuddin pula menyertai Umno.

Fairus membuat pengumuman tersebut di majlis yang turut dihadiri Perdana Menteri yang juga presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak, di Ampang.

Fairus berkata bahawa beliau mengambil keputusan keluar dari PKR atas dasar untuk mempertahankan prinsip perjuangan untuk agama, bangsa, tanahair dan kepentingan rakyat Malaysia.

"Saya umumkan penyertaan saya dalam Umno dan BN dan keluar dari PKR atas dasar hilang kepercayaan terhadap pucuk pimpinannya," kata Fairus.


*Kampung aku nama dia Guar Perahu, yang Guar Jering tu sebelah kampung aku je...Fairus tu plak x-YB kawasan kampung aku...MALUNYA!!!