Khamis, 22 Julai 2010

Pena lebih tajam dari mata pedang!

Salam
Lapangkan hati ini dengan limpahan iman dan keindahan tawakkal kepada-Mu.

Pena lebih tajam dari mata pedang

1. "Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak"

2. "Kesusahan tidak semuanya seksaan dan yang paling pahit itu bukan semuanya racun. Tetapi adakalanya lebih berguna daripada kesenangan yang terus-menerus"

3. "Orang yang sebenarnya berani ialah mereka yang tak lekas patah hati, tetapi bertahan dengan menghadapi setiap dugaan dan cabaran"

4. "Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian"

5. "Jangan lihat apa yang telah kamu usahakan, tetapi lihatlah apa yang belum kamu selesaikan"

6. "Benarlah usaha itu tangga kejayaan. Tetapi jika tiada kesungguhan dan niat bukan kerana Allah, samalah seperti anda menggunakan tangga untuk turun ke bawah"

7. "Orang yang selalu bersedih akan sukar mencapai apa yang dicita-citakan"

8. "Merasakan diri lemah adalah titik untuk memajukan diri"

9. "Kegagalan hari ini beerti pendorong, namun kejayaan semalam bukan beerti kemegahan, oleh itu gantungkanlah cita-citamu setinggi-tinggi bintang di langit, dan rendahkanlah dirimu serendah-rendah rumput di bumi"

10. "Suatu hari nanti kita pasti berhenti bekerja dengan manusia, tetapi tiada istilah berhenti bekerja dengan Allah melainkan perjuangan berakhir bersama nafas terakhir"

Tribute

Di tuju khas kepada diri ini dan sahabat yang sedang dilanda ujian kesusahan. Moga pena ini lebih tajam dari mata pedang ketika dimedan pertempuran.

Ahad, 18 Julai 2010

RIndU

Salam.
Ampunilah dosa kami, ibubapa kami, ahli keluarga kami dan sesiapa saja yang bersama kami...

RIndU

Tiba-tiba teringat pula pada kampung halaman, ntah kenapa. Mungkin kerana ingin mencari ketenangan kut. Biasanya kalau saya nak tenangkan diri, saya akan menelefon keluarga dikampung. Bila mendengar suara mereka, hati yang panas menjadi sejuk semula.


Abah dan mak...


Abang saya, musuh sewaktu kecilku...


Abah, ibu dan adik-adik


2 orang budak yang suka buat kecoh dalam keluarga saya...hangpa dok bisik-bisik apa tu?bersama budak murai...berbezakan?
Memang la berbeza, saya kan abang...mana boleh sama dengan adik perempuan. hehehe

Sekian...