Sabtu, 25 Julai 2009

Bangkit wahai pemuda-ku


“Pada hakikatnya usia muda seorang pemuda ialah usia yang penuh dengan cita-cita yang tinggi dan darah yang gemuruh serta idealisme yang luas. Iaitu usia yang memberi pengorbanan dan menebus semula. Usia yang menabur jasa, memberi kesan dan emosional.”-Generasi Pemuda & Perubahan-

Petikan ini ku kutip dari risalah yang dikeluarkan oleh seorang ulama’ mujtahid yang baru sahaja bertemu kekasihnya yang Abadi, Arwahyarham Ustaz Fathi Yakan. Beliau bertemu Ilahi tatkala medan lapangan dakwah ini sangat memerlukan keringat seorang mujahid sepertinya.

Kata-katanya dalam risalah ini cukup membuat diriku teruja dengan zaman muda-ku. Antara lontaran ideanya yang dimuatkan dalam risalah ini ialah:
“Sesungguhnya masyarakat manusia hari ini penuh sesak dengan pemuda-pemuda tetapi pemuda-pemuda ini hanyalah yang kosong, hanyut dan terbiar;
• Pemuda yang tiada peribadi,bersikap seperti kera;
• Pemuda yang tiada mempunyai akhlak, yang lebih dekat dengan binatang;
• Pemuda yang dijadikan tentera oleh kuasa-kuasa jahat dan zalim, disusun oleh parti-parti kufur dan syaitan;
• Pemuda pondan yang tiada kebaikan pada mereka;
Tetapi keberkatan datang bersama pemuda yang tinggi cita-citanya.”

Zaman muda kita hanya sekali, ianya tak akan berulang dua atau tiga kali. Oleh itu sahabat-sahabat, gunalah zaman muda-mu itu sebaik-baiknya. Jalan Islam amat memerlukan
• Semaksima sumbangan diri
• Kudrat se’infiniti’
• ideologi ber’revolusi’
• cita-cita menjulang tinggi
• pengorbanan sejati
• dan darah gemuruh yang sentiasa menerujai hati

Semua ini hanya dimiliki oleh golongan yang bernama pemuda!
Ingat sahabat-sahabat, dunia Islam sedang menanti kita diluar sana. Terjunlah kalian didalam bahtera itu, kerna perlabuhan bahtera itu menjanjikan kemenangan yang SEJATI!
-Wallahualam-

Jumaat, 24 Julai 2009

UTHM gempar, KI UTHM mahu dibubarkan

...

[Kemas Kini] Batu Pahat 23 Julai 2.40pm | Kampus Universiti Tun Husein Onn Malaysia (UTHM) semakin panas dengan berita pembubaran Kelab Iqra’ UTHM (Ki UTHM).

Kelab yang merupakan persatuan utama untuk mahasiswa Islam UTHM sebagaimana Persatuan-Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) di kampus lain didakwa akan dibubarkan oleh pentadbiran universiti berkenaan.

Presidennya, Hadi Abdul Rahman ketika dihubungi mengesahkan bahawa wujud usaha terancang untuk membubarkan persatuan pimpinannya itu.

Beliau juga dimaklumkan bahawa ura-ura pembubaran Ki UTHM bermula apabila Pengarah Pusat Islam UTHM, Prof Madya Dr Husain Othman membentangkan usul mengenainya dalam Mesyuarat bersama Ketua-Ketua Pusat/Pejabat di bawah TNC HEPA.

Dr Husain mencadangkan agar Kelab Iqra’ dikeluarkan daripada Pusat Islam dan dikembalikan kepada Pejabat HEP memandangkan beberapa tindakan Kelab Iqra’ dianggap menyusahkan Pusat Islam.

Maklumat dalaman persatuan tersebut memaklumkan bahawa agenda membubarkan Ki UTHM turut sama melibatkan Timbalan Pendaftar HEP, Encik Abdul Malek Ibrahim dan Pengarah Pusat Islam sendiri.

Menurutnya, keadaan lebih parah dan pembubaran persatuan tersebut dikatakan semakin menjadi kenyataan apabila Encik Abdul Malek Ibrahim didakwa mengusulkan isu berkenaan dalam mesyuarat bersama TNC HEPA semasa cuti semester yang lepas.

Persatuan tersebut dianggap tidak membawa manfaat kepada warga kampus sebaliknya menyusahkan pentadbiran universiti.

Dalam pada itu, persatuan tersebut juga didakwa mempunyai pertalian dengan Pakatan Rakyat khususnya Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Walaubagaiamanpun Timbalan Naib Canselor HEPA, Dr Amir Hashim Mohd Kassim tidak membuat keputusan secara tergesa-gesa sebaliknya akan bertemu dahulu dengan pimpinan persatuan tersebut bagi mendengar penjelasan berkenaan isu berkenaan.

Isu Masjid Baru

Isu tersebut dikatakan mula tercetus apabila berlaku krisis berkaitan pembinaan masjid kampus berkenaan.

Masjid yang baru yang akan menggantikan masjid lama telah dipersetujui supaya dibina di dalam kampus, namun mendapat tentangan beberapa ahli politik luar yang mahu tempat ibadat tersebut dibina di luar.

Dipercayai hasrat ahli politik tersebut lebih bersifat individu dan mengambil kesempatan membina imej di kepada penduduk kawasan tersebut.

Kedudukan masjid di dalam kampus sebelum ini dipersetujui kerana lebih strategik.

Beberapa pegawai universiti mendakwa Naib Canselor kampus berkenaan dipercayai ditekan oleh pihak luar.

“Kami hairan bagaimana dia (Naib Canselor) membantah masjid buat (bina) di dalam (kampus), padahal sebelum ini sememangnya semua dah bersetuju,” ujar ahli persatuan tersebut.

Memberi reaksi kepada isu berkenaan, Ki UTHM telah menghantar memorandum menyatakan pendirian tidak bersetuju kepada Menteri Pengajian Tinggi,Y.B Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin.

Pentadbiran kampus berkenaan khususnya Pusat Islam didakwa tidak berpuas hati dengan tindakan persatuan tersebut. Mereka didakwa tidak mengikut prosedur dan tidak menghormati pentadbiran.

Namun perkara tersebut dimaklum selesai apabila mufti memberi kata putus supaya pembinaan masjid di laksanakan di dalam kampus seperti yang diputuskan sebelum ini.

Mufti negeri tersebut cuba dihubungi, tetapi gagal. Beberapa pegawai pejabat mufti memaklumkan mufti menghadiri mesyuarat tergempak sejak seminggu lalu di Putrajaya.

Dalam pada itu, persatuan berkenaan dimaklumkan akan mengambil tindakan berjumpa dengan pentadbiran kampus berkenaan secepat mungkin bagi mendapat penjelasan sebenar.

Maklumat lanjut akan menyusul kemudian-mahasiswakini

Khamis, 23 Julai 2009

Rabu, 22 Julai 2009

JALAN TARBIYYAH... .

...

orang yang berjihad kerana ALLAH..

jiwanya takkan layu..

jiwanya takkan lesu...jiwanya tak mudah patah lalu goyah...

kerana jalan tarbiyyah yang dia lalui adalah ketaatan kepada ALLAH swt...


seorang pemburu syahid...

dibelakangnya tertegak syariat cinta kepada ALLAH...

takkan senang baginya untuk cair kerana dunia...

sedangkan buruannya adalah hari akhirat..

biarpun dia seolah2 rasa keseorangan. .

biarpun dia terasa seolah2 terlalu penat...

biarpun dia terasa seolah2 hilang penyusunan jadual kehidupan..

biarpun dia merasakan seolah2 hilang daya kekuatan..

NAMUN...

ALLAH SWT kuatkan dia dihadapan manusia..

walaupun dia selalu melutut lemah disisi ALLAH..

sujudnya dengan penuh air mata..


Dia seorang perwira...

pemburu cinta sang Pencipta...

dalam sarang hatinya hanya dipenuhi cinta ILLAHI...

kerana rasa CINTA ILLAHI itulah...

kerana ketaatan kepada NABI SAW itulah...

kerana keyakinan kepada AL-QURAN itulah...

dia memilih jalan perjuangan.. .

ingin sekali merasa akrab bersama NABI SAW ....

dengan cara mencontohi suka duka perjuangan NABI SAW...

biarpun dirinya seolah2 tiada riangnya..

tiada normalnya...

tiada rehatnya...

namun apabila bekerja untuk ISLAM...

seolah2 dia cuti sepanjang masa...

seolah2 dia rehat setiap ketika...

kerana apa yang dia lakukan adalah untuk berehatkan di akhirat sana...


ku kagum pada dirinya...

menginfaqkan diri untuk perjuangan ISLAM...

tetap tinggi keyakinan pada ALLAH...

tetap positif membina kekuatan..

walaupun getir hidup hanya dikongsi dengan TUHAN...YA ALLAH...

KUATKAN SAHABATKU...

ILHAMKANLAH PETUNJUKMU KEPADANYA...

AMPUNILAH JUA DOSA2NYA...

DIA TERLALU BERLAPANG DADA DENGAN SAHABAT..

DIA TERLALU MELEBIHKAN MASYARAKAT DAN ISLAM

BERBANDING KEPERLUAN DIRINYA...


-terima kasih abg amir-

Isnin, 20 Julai 2009

Aqidah & Perjuangan


Aqidah berasal dari perkataan aqada’ yang memberi erti kata lain ialah tambatan ataupun ikatan. Tetapi dalam maksud syaraknya ialah tambatan hati dan pegangan berkaitan dengan Allah, Rasul dan seluruh berkaitan agama. Iman ini takluknya dalam hati ataupun melekat dalam hati. Tetapi aqidah ini bukan sebarang aqidah ikatan seperti mana ikatan zahiriah. Ikatan zahiriah ini boleh dirungkai tapi ikatan aqidah ini tidak boleh langsung dirungkai. Dan ianya takkan dirungkai.

Ikatan inilah yang dipunyai oleh Mashitoh sanggup mengadaikan diri untuk mempertahankan ikatan ini. Begitu juga yang melekat di dalam sanubari sahabat-sahabat yang ditanamkan oleh Rasulullah. Mereka ini sanggup melakukan apa saja untuk mempertahankan agam a yang suci ini.

Ikatan Aqidah yang kuat ini bukannya menjadi beku apabila terlalu kejap, tetapi ianya akan menghasilkan sesuatu tindakan. Dimana Allah mengibaratkan aqidah ini seperti akar yang terjunam didalam bumi. Walaupun akar itu kita tak nampak, tetapi akar yang baik ini akan menghasilkan batang-batang yang sihat, daun-daun yang sihat dan pucuk-pucuk yang menjulang sampai ke langit. Ianya akan mengeluarkan buah yang baik dan manis apabila sampai waktunya. Begitu jugalah yang berlaku kepada junjungan mulia Muhammad s.a.w. baginda mengambil masa yang panjang untuk menjunamkan aqidah yang dalam di sanubari sahabat-sahabat.

Apa itu Islam? Ulama’ mengariskan islam itu sebagai ‘aqidatul wa syariatul’ ataupun aqidah dan syariah. Jadi islam ini bukan sekadar aqidah mahupun syariah semata-mata tetapi merangkumi aqidah dan syariah. Syariah ini lahir daripada aqidah yang mantap seterusnya membangkitkan seorang itu untuk melahirkan rupa kehambaannya kepada Allah. Dia kenal Allah sebagai tuhan dia dan dia sedar dia sebagai hamba Allah. Sebagai hamba, dia wajib tunduk dan patuh kepada Allah taala.

Asas kepada Aqidah ialah makrifatullah ataupun mengenal Allah. Dengan kenal inilah yang membawa keyakinan kita kepada Allah taala. Hakikat makrifat itu ialah iktikad yang jazam, muafakat yang sebenar dan ada dalil. Dengan makrifat ini melahirkan keimanan.

Makrifat ini tidak boleh taqlik semata-mata, mesti di iringi dengan pegangan. Pegangan ini pula ialah dalil aqli dan naqli.
Sebagai contoh dalil aqli:
“apa buktinya tuhan itu ada?”
“baharu alam ini.”
Walaupun kita lahir saja sudah ada alam ini. Tetapi kita tidak boleh terima alam ini qadim, kerana sifat yang ada pada alam ini baharu. Pagi tukar petang, petang tukar pagi, terik tukar panas, panas tukar terik dan setiap hari melahirkan hari yang baharu dan tidak pernah hari semalam seperti hari ini serta begitulah seterusnya.

Sahabat-sahabat, kita diikat persaudaraan dengan aqidah. Oleh itu konsep aqidah itu perlu kita fahami betul-betul untuk menjadikan kita mecenderungkan hati kita kepada istilah taqwa.
Wallahualam.